celebssexymovie
pretty.porn
torrent

Nordijska hoja

Nordijska hoja je ena najbolj zdravih, učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih oblik telesne aktivnosti, ki je izvedljiva skozi celo leto in je primerna za ljudi prav vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. Nordijska hoja je prav gotovo idealna oblika vzdržljivostne vadbe. Pomembno je, da je enostavna, lahkotna in predvsem za njo ne potrebujemo drage opreme.

Zametki nordijske hoje segajo v zgodovino Finske, domovine smučarskega teka. V 90-ih letih 20. stoletja so Finci sprejeli nordijsko hojo za nacionalni šport, saj so strokovnjaki kar kmalu ugotovili zdravilno moč celostne vadbe. Z veliko hitrostjo se je razširila po vseh skandinavskih deželah, tudi pri naših sosedih v Avstriji, Nemčiji in Italiji. Zato ni nič čudnega, da je pred leti ta trend zajel tudi Slovenijo.
Hoja je tradicionalna telesna aktivnost, ki jo izvaja veliko Slovencev. Planinarjenje, pohodništvo, hitra hoja so oblike, ki so dobro poznane, medtem ko si nordijska hoja šele utira svojo pot v naš vsakdan. Pomembno je dejstvo, da to ni oblika gibanja za občasno izvedbo, ampak je to oblika, ki je primerna za vsak dan in za njo velja, da je primerna tako za mlade kot starejše, primerna za vse letne čase in, kar je najpomembnejše, izvedljiva kar izpred svojega doma.

Nordijska hoja je primerna za vse, ki:

- bi radi več gibanja in živeli aktivnejše,
- bi radi razgradili stres vsakdana in mu v naravi ubežali,
- bi radi polepšali svojo postavo in izgubili kakšen kilogram,
- še niso našli primerne oblike gibanja zase, ker so bili poškodovani ali se spopadajo z osteoporozo
- so športniki in potrebujejo dodaten kondicijski trening,
- imajo radi gibanje v družbi ali pa se odločijo raje sami zapodijo za svojimi mislimi,
- so imeli operacijo lokomotornega aparata in se jim služi kot del kinezioterapije
- uživajo v naravi in lepoti gibanja.

Pri nordijski hoji je najpomembnejši ritem gibanja rok in nog ter zasuk hrbtenice v osi. Koordinacija gibov mora biti usklajena. Pomemben je odriv od palice in hitrost hoje, ki jo moramo prilagoditi svojim sposobnostim. S hitrejšo in aktivnejšo hojo bo obremenitev srčno-žilnega sistema večja (pospešen srčni utrip, višji krvni tlak), večja bo obremenitev mišice nog in rok kot pri običajni hoji. Športnikom je zanimiva vadba po razgibanem terenu, s hojo navkreber in navzdol, s palicami lahko tudi tečemo po različnih terenih.