celebssexymovie
pretty.porn
torrent

Tek na smučeh

KAJ JE TEK NA SMUČEH: Gibanje na smučeh je skozi zgodovino doživelo mnogo prav revolucionarnih sprememb tako v opremi, obleki kot tehniki gibanja, kar že na prvi pogled daje velikansko razliko med obema. Bistvena sprememba, ki se je zgodila skozi tisočletja, odkar se je smučanje/tek na smučeh pojavilo, pa ni toliko v tehniki gibanja in razvoju opreme, ki je sicer prav neverjeten, ampak v pomenu teka za ljudi. Ta se je iz potrebe po preživetju v težkih zimskih pogojih spremenil v zabavo, igro, tekmovanje, dokazovanje, iskanje miru, povezave z naravo in samim seboj. Ciklično aerobno gibanje v naravi zahteva od nas ne le obvladovanje lastnega telesa v različnih pogojih, ampak tudi dobro opazovanje in oceno terena, vremena in naših sposobnosti. Tek na smučeh je danes poznan širšim množicam predvsem kot tekmovalni in rekreacijski tek na posebej za to urejenih progah. Mnogo manj, predvsem pri nas, pa je poznan kot pohodništvo v dolinah, sredogorju in visokogorju.

UČINKI TEKA NA SMUČEH: Že opis teka na smučeh, kot cikličnega aerobnega gibanja, nam pove, da z vadbo v največji meri razvijamo vzdržljivost ob tem pa pozitivno vplivamo tudi na trening koordinacije, ravnotežja, gibljivosti in moči celotnega telesa.

KOMU JE TEČAJ NAMENJEN: Namenjen je vsem ljubiteljem zimske narave, vsem, ki bi se radi naučili osnovnih korakov teka na smučeh.

Na začetnem tečaju teka na smučeh se seznanimo z opremo za tek na smučeh ter drsalno tehniko (osnovni drsalni korak – brez uporabe palic, daljši dvojni drsalni korak, krajši dvojni drsalni korak) ter utrjujemo pridobljeno znanje.

PRIPOMOČKI PRI VADBI: ni pripomočkov

OBVEZNA OPREMA: tekaške smuči za klasično tehniko, palice, čevlji za tek na smučeh, športna oblačila (izbira smuči za klasično tehniko: ATV + 20-25 cm; za drsalno tehniko: ATV + 15-20cm; palici primerni za obe tehniki: ATV – 20 cm).

PRIPOROČLJIVA OPREMA: lahkotno, večslojno, toplo oblačilo (oprijeto), kapa, rokavice "na prste"